Výroba

Pokyny pred pálením

Termín na pálenie môžete u nás nahlásiť osobne alebo telefonicky na telefónnom čísle: 0948 955 559  pondelok – piatok od 7,30 h – 15,00 h. Pripravte si informácie o množstve kvasu, druhu kvasu, priezvisko a Vaše telefónne číslo.  Ak by ste sa nemohli dostaviť na dohodnutý termín pálenia, prosíme Vás, aby ste nám podľa možnosti túto skutočnosť oznámili aspoň 2 dni vopred. 

Prípadne sa vieme dohodnúť, že nám Váš kvas priveziete v predstihu, aby sme ho na dohodnutý termín vedeli spracovať. Všetko je nutné vopred dohodnúť osobne alebo telefonicky.

Ponúkame Vám pálenie v týchto destilačných zariadeniach:

  • KPD 600 -  600 litrový kotol, kde je minimálne množstvo kvasu 300 l
  • KPD 300 – 300 litrový kotol, kde je minimálne množstvo kvasu 200 l
  • Holstein – 600 litrový kotol, kde je minimálne množstvo kvasu 400 l

Založenie kvasu

V liehovare na pestovateľské pálenie ovocia možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča rôznorodého, vrátane ovocných vín a hroznových vín. 

Pri zakladaní kvasu prosím dbajte na to, aby ste používali ovocie výhradne zrelé, čisté, bez listov, stopiek, trávy, zeminy, konárov a príznakov hniloby a plesní. Iba z kvalitného ovocia Vám môžeme vypáliť kvalitný destilát s lahodnou chuťou a arómou. 

Následne sa ovocie musí primerane spracovať – rozomlieť, rozdrviť (samozrejme nie kôstky) na kašu, ak je kvas príliš hustý, doporučujeme ho zriediť s vodou. Kvas je potrebné kvasiť v čistých nádobách a primerane dlho podľa druhu ovocia (priemerne cca 4-6 týždňov pri ideálnej teplote cca 20´C). Používajte plastové potravinárske sudy, vhodné drevené alebo nerezové sudy. (nepoužívajte nádoby, v ktorých boli chemikálie, ani kovové nádoby). Plňte cca do 4/5 objemu nádob. Do rozkvaseného kvasu už nič nepridávame. 

Nádoby s kvasom neumiestňujeme na priame slnko, ani do mrazu. Kvasný proces by mal prebiehať ustálene v jednom prostredí pri cca rovnakej teplote. Nastáva kvasenie = premena cukru na alkohol. Čím je ovocie sladšie, tým viac alkoholu by mal kvas obsahovať po prekvasení. Teda čím zrelšie ovocie, tým lepšie vlastnosti destilátu dosiahneme. (nie však hnilé ovocie – na to pozor!)

Po vykvasení nádoby s kvasom hermeticky uzatvorte a čakajte na termín pálenia. 

Destilácia – proces pálenia

Zamestnanec pálenice pri preberaní Vášho kvasu na spracovanie kvas skontroluje a posúdi, či je vhodný na spracovanie – kvas má byť primerane hustý, bez hnilobného zápachu, v rámci možností čistý – bez kamienkov, lístia, strapín, ostatných náhodných nečistôt -  zbavený kôstok (broskyne, marhule, slivky, čerešne, višne..) Ak kvas javí známky hnilobného procesu (octového prekvasenia), vyhradzujeme si právo odstúpiť od výroby a kvas Vám neprevezmeme na spracovanie. 

Kvas vhodný na spracovanie nasávame podtlakom priamo do kotla, resp. zásobníkov.  Toto naši zákazníci veľmi oceňujú, nakoľko sa tým vyhnú „pravekému kýbľovaniu kvasu“ do kotla. 

Zákazník – pestovateľ vyplní Žiadosť o výrobu destilátu. Po vypálení dostáva tzv.Vyskladňovací list – kópiu, to je jeho daňovým dokladom. 

Samotná destilácia prebieha v moderných zariadeniach, kde sa destiluje cez 3 kolóny (to znamená, že proces prebieha na 1x,  ale 3x, resp.2x sa predestiluje -  neprepaľuje sa už). Po odchytení úkvapov (odchyt do odpadu), nasleduje oddelenie jadra destilátu od dokvapov. Tento proces trvá najdlhšie a jeho výsledkom má byť lahodný ovocný destilát. Liehovitosť závisí od kvality kvasu. Na želanie zákazníka Vám destilát vieme doriediť na požadovanú silu, nedoporučuje sa však pod 50 % (destilát sa môže zakaliť). 

Destilát si môžete vyzdvihnúť po vypálení, alebo na ďalší deň. Ale aj samozrejme môžete byť prítomní aj počas celej doby pálenia, kedy si svoj výsledok môžete degustovať a hodnotiť priebežne. 

Adresa Pálenice Krásno


Krásno 226
958 43 Krásno pri Topoľčanoch

Radovan Kašička
technológ, konateľ

Anna Kašičková
destiláter, degustátor